sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Power Quality

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Power Quality-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Power Quality

“ De Power Quality boeken hielpen me al goed op weg, maar met de Kennisbank Power Quality zijn antwoorden, oplossingen en tools altijd en overal beschikbaar ”
 

H. Vlottes, directeur Vlottes Electromechaniek
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Oplossingen voor Dips

Er zijn verschillende manieren om problemen met dips te voorkomen op diverse niveaus in de installatie of het voedende net. Wel zijn hieraan soms hoge kosten verbonden. De afbeelding oplossingen voor dips op diverse niveaus met een kostenindicatie geeft schematisch aan op welke niveaus oplossingen gekozen kunnen worden. De kosten blijken aanzienlijk te stijgen als er meer vermogen nodig is voor het opvangen van de dip. De PLC in de afbeelding staat voor programmable logic controller (programmeerbare besturing).


Locatie 4: een mogelijke oplossing is apparatuur kopen die bestand is tegen een redelijke spanningsdip. Zo kan een grotere condensator worden opgenomen in de voeding van elektronische apparatuur. De in die condensator opgeslagen energie dient tijdens een spanningsdip om de dip te overleven. Deze oplossing is relatief goedkoop, maar moet wel per apparaat worden toegepast dat belangrijk is voor het proces. Een andere oplossing ligt op het gebied van de procesbesturing, bijvoorbeeld een snelle herstart.
 

Locatie 3: een mogelijke oplossing is dat een gestabiliseerde voeding de besturing en regeling voedt van een proces dat in de regel de gevoelige apparatuur bevat. Deze oplossing is iets duurder dan een oplossing per apparaat – zeker als deze in het ontwerp van het apparaat wordt meegenomen − maar relatief goedkoop gezien het geringe benodigde vermogen. Een andere oplossing is de toepassing van een DVR (dynamic voltage restorer).
 

Locatie 2: er wordt voor het hele proces een oplossing gezocht, wat grotere vermogens vereist. Een UPS (uninterruptible power supply) beschermt tegen alle dips maar kost minimaal € 200 per kVA voor de grotere vermogens. Nog een oplossing is een tweede transformator waarop de gevoelige apparatuur is aangesloten. Voor deze trafo kunnen dan specifieke maatregelen worden genomen.
 

Locatie 1: de duurste oplossing is de kwaliteit van het net verder verbeteren. Om de dips in de MS te verminderen, kan dan gedacht worden aan een aansluiting op het niveau van het onderstation, eventueel via een eigen transformator, of aan de toepassing van smoorspoelen.

oplossingen dips kostenindicatie

Oplossingen voor dips op diverse niveaus met een kostenindicatie.

UPS

Vliegwiel

DVR

Statcom

Toestellen met meer immuniteit