sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Power Quality

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Power Quality-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Power Quality

“ De Power Quality boeken hielpen me al goed op weg, maar met de Kennisbank Power Quality zijn antwoorden, oplossingen en tools altijd en overal beschikbaar ”
 

H. Vlottes, directeur Vlottes Electromechaniek
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Case Spanningsniveau: Spanningsregeling toepassen om energie te besparen

Soms wordt de spanningsregeling toegepast om energie te besparen. In hoeverre dit lukt, is vooral afhankelijk van de aangesloten apparatuur. Hier kan grofweg een indeling worden gemaakt naar apparatuur met een constant vermogen of een constante impedantie.

Als er sprake is van een belasting met constant vermogen (veel schakelende voedingen, motoren met constante belasting), dan zal bij een spanningsdaling de stroom toenemen en zullen ook de verliezen toenemen. Als er sprake is van een belasting met constante impedantie (bijvoorbeeld verlichting), dan zal bij een spanningsdaling de stroom afnemen en zullen de verliezen dalen. Hierbij zal ook het afgegeven vermogen overigens dalen. Bij de toepassing van spanningsverlaging om te besparen op het geleverde vermogen moet dus goed worden gelet op de eigenschappen van de belasting en de spanningsgrenzen waarin de goede werking is gegarandeerd.
 

Onderstaande afbeelding toont de verschillende gevolgen bij een spanningsverandering. De rode lijn geeft de besparing aan in de verliezen bij Z = constant (bij een nominale spanning aangenomen als 100%). Het opgenomen vermogen daalt ook bij constante impedantie, dit is weergegeven met de groene lijn. De blauwe lijn geeft aan wat er met de vermogensverliezen gebeurt bij een belasting met constant vermogen. Het actieve vermogen is en blijft 100%. De verliezen zullen bij dalende spanning stijgen.

In een installatie is er vaak een mix van diverse toestellen met hun eigen kenmerken. Het blijft dan lastig vooraf het effect van spanningsveranderingen in te schatten. Voor heel specifieke toepassingen kan wel een energiebesparing worden gerealiseerd.

 

Verandering van het actieve vermogen en vermogensverliezen bij veranderende spanning.

 

Meer lezen

Lees meer over spanningsniveau.