sluiten

Inloggen

Log hieronder in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Deze ontvangt u van ons bij het afsluiten van een (proef)abonnement.

Nog geen inlog? meld u gratis aan


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een (proef)abonnement?.
Neem dan contact op met BIM Media Klantenservice:

sluiten

Welkom bij de Kennisbank Power Quality

Om de uitgebreide informatie op de kennisbank te kunnen lezen heeft u een inlogcode nodig. Deze ontvangt u bij het afsluiten van een abonnement.

Waarom de Power Quality-kennisbank

  • Kennis van experts altijd beschikbaar
  • Antwoorden, oplossingen en tools
  • Toevoegen van eigen notities mogelijk
  • Praktijkcases, veelvuldig aangevuld
  • Handige formules en interactieve berekeningen
Neem nu een abonnement >

Abonnement € 255,- per jaar, ieder moment opzegbaar. Meer over een abonnement op Power Quality

“ De Power Quality boeken hielpen me al goed op weg, maar met de Kennisbank Power Quality zijn antwoorden, oplossingen en tools altijd en overal beschikbaar ”
 

H. Vlottes, directeur Vlottes Electromechaniek
Installatie Service Bureau

Inloggen voor abonnees


Vragen?
Kunt u niet inloggen of heeft u vragen over een abonnement?
Neem dan contact op met Vakmedianet Klantenservice: 088 58 40 888

Of stuur een e-mail naar: klantenservice@vakmedianet.nl

Case Flikker: Oorzaak flikkerprobleem ontdekken

Bij een netbeheerder wordt geklaagd over flikkerend licht, een indicatie dat er een probleem is met flikker, dus snelle spanningsvariaties. De netbeheerder gaat ter plekke meten op het punt waar de betreffende klant is aangesloten en op de secundaire kant van de transformator, in de transformatorruimte waarop ook deze klant is aangesloten.

Afbeelding 8.18: LS-net met flikkerprobleem.

 

De resultaten van de metingen staan in de volgende afbeeldingen. Hierin zijn respectievelijk de waarden van Pst en Plt weergegeven, gemeten bij klant A, de oorspronkelijke klager.

 Meting van Pstbij klant A.

 


Meting van Pltbij klant A.

 

Kijkend naar de waarden van Plt, wordt nog net aan de norm voldaan. 95% van alle Plt-waarden ligt nog onder 1 en alle waarden liggen onder de 5. De klager klaagt en zal zeker ook hinder ondervinden, maar feitelijk is de spanning nog binnen de grenswaarde. Kijkend naar de gemeten stroom op het aansluitpunt van klant A en de eventuele correlatie tussen stroomvariaties en spanningsvariaties, blijkt deze correlatie niet te bestaan (zie onderstaande afbeelding). Klant A is dus zeker niet de oorzaak van het hoge flikkerniveau.

Geen correlatie tussen spanning (en Plt) en stroom op aansluitpunt A.

 

Bij meting in de transformatorruimte blijkt dat de Plt-waarden veel lager zijn (zie afbeelding hieronder).

Gemeten Plt in een transformatorruimte.

 

Conclusie

De conclusie is dat de hoge flikkerwaarden ook niet afkomstig zijn van het MS-net of een andere afgaande richting. Er moet nog een ‘vervuiler’ op dezelfde kabel aanwezig zijn. Aan het eind van de kabel blijkt nog een klant aangesloten te zijn (klein gemaal) met een aantal motoren met een behoorlijke aanloopstroom. Als bij deze klant gemeten wordt, dan blijkt de Plt-waarde inderdaad hoog te zijn en is er een duidelijke correlatie tussen stroom en spanningsvariaties (zie de afbeeldingen hieronder).

Hoge Plt-waarden bij klant C.


Grote correlatie tussen spanning en stroom bij aansluitpunt C.

 

Er treedt met grote regelmaat een hoge maximale waarde van de stroom op tot zelfs 190 A. Dit is op een LS-net waarop ook andere klanten zijn aangesloten meestal een bron van problemen. Klanten als klant C zullen op een afzonderlijke richting moeten worden aangesloten of de aanloopstroom moeten beperken. Als de klant op een eigen richting (eigen kabel) wordt aangesloten, dan zullen de Plt-waarden bij C niet lager worden. Klant C is echter de veroorzaker en geen klager, dus misschien is het voor deze klant geen probleem. De Plt-waarde bij klant A krijgt dan dezelfde waarde als gemeten in C, namelijk circa 0,3.

 

Meer lezen

Lees meer over de oorzaken van flikker.